Boktips til sommerferien; The Toymaker

27.06.2015

En bok du kanskje ikke har lest...?

Romanen "The Toymaker", av J. D. Ballam.

Dette er en liten bok som passer perfekt å ha med i kurven ut i hagen, eller på stranda, i sommer. Den er ikke lett å finne i butikkene her hjemme, men den kan bestilles på Waterstones.com

The Toymaker er en sjarmerende og overraskende historie. Den utspinner seg i Appalachene i USA. Det er et fjellområde med små samfunn som er regnet som noen av de mest avsidesliggende og sære stedene i landet. Der lever folk sine egne, avsondrede liv, i stor grad upåvirket av hendelser utenfor deres eget landbruks- og skogbruksområde.

Hit kommer en ung mann alene, hele veien fra Italia. Vi får vite at han har vokst opp hos sin italienske mormor og morfar. Nå har han kommet til USA for å finne ut sannheten om sin amerikanske far, og hva som skjedde da han døde.

Boken gir en varm innlevelse både i oppveksten på den italienske landsbygda, og om menneskene han møter rundt farens gamle gård i Appalachene. Barna er, som i mange andre historier, de som åpner seg lettest for den fremmede. Det er jo ikke så rart, når den fremmede er en fascinerende toymaker.

Dette er slett ikke bare en feel-good bok. Den har personer å bli glad i, men også personer å bli usikker på. Underveis i boka kan man kjenne følelsen av å komme til et lukket og ukjent sted, usikkerheten om hva menneskene skjuler. For det er ikke lett for den unge italieneren å få vite hva som skjedde med faren hans.

Kontrasten mellom det gode og fruktbare landskapet, med de enkle og jordnære menneskene, og den underliggende følelsen av fare gir nerve til fortellingen.

Rikt landskap og hardt arbeid blir beskrevet så det lukter svette. Samtidig gir tilbakeblikkene til barndommens Italia, og bestefarens hjemmelagde vin, ettertanke om hvor ulikt livet i en landlig idyll kan være på forskjellige kanter av verden.

Boka er skrevet med innlevelse og kjærlighet til det enkle og perifere livet i Appalachenes daler. Det er ikke så rart, for forfatteren vokste opp der.

Jeg var så heldig å ha ham som lærer under et sommerstudie ved Universitet i Oxford, hvor han underviser. Jeg er derfor nødt til å avslutte med digresjon om ham.

For det er vanskelig å forstå for andre hvilken astronomisk sosial reise han har gjort, fra småbruksgutt i Appalacene, hvor en redneck kan framstå som posh, til en professorstilling i litteratur ved Oxford, en høyborg for intelligentsia (og snobberi).

Som han selv sa; når han som ny i Oxford fortalte folk hvor han kom fra så begynte de enten å le rått av hans ringe bakgrunn, eller nærmest bukke i ærbødighet over at han hadde klart å jobbe seg så langt fram. Han la til at han hadde stor forståelse for begge reaksjonene.

For å illustrere hvor lukket Appalachene er fortalte han en liten historie fra den gang han  selv reiste derfra.

Som barn var han så heldig at læreren hans så at han var en spesielt evnerik elev. Hun søkte stipend for ham, og dermed fikk reise vekk for gå på videregående skole/college. Det var en sensasjon i seg selv. Han var svært dyktig, og fikk etter hvert stipend for å studere videre ved Oxford.

Han dro stolt hjem til foreldrene og fortalte det. De hadde knapt hørt om Oxford, og var ikke veldig opptatt av nøyaktig hvor i verden han skulle. Men da de etter hvert skjønte at han skulle reise så langt som utenfor USA reiste faren seg, og spurte om han da hadde fått pass?
- Ja, svarte han, og viste fram det nye passet sitt.
Foreldrene tok ærbødig passet i hendene og studerte det lenge.

Oxford-stipend brydde de seg lite om. Men at han hadde fått pass, det var stort! Det visste de hva var, og det visste de at ingen i dalen der hadde hatt før!

Dersom boka vekker interesse for å lese mer om livet i Appalachene kan J. D. Ballam's kritikerroste selvbiografisk roman, "A road to Harmony" anbefales. Ballam har også skrevet to diktsamlinger, og flere skuespill.

Jeg håper du liker "The Toymaker". God lesing!

 

 

 

 

Please reload

Følg
Paulines
Påfunn
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
Tidligere innlegg:

October 11, 2019

December 20, 2016

September 16, 2016

September 6, 2016

August 30, 2016

Please reload

© 2019 Åse Pauline Thirud.

Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now