Apple Crumble og snegleutfordringer

18.09.2015

Rasjonering med ingrediensene, ikke med smaken!

 

Høsten har mye bra ved seg, ikke minst ferske epler rett fra treet!  En superrask måte å lage eplekake på er også en av de beste; Apple Crumble!

 

Apple Crumble, eller smuldrepai som vi kaller det på norsk, oppstod visstnok i Storbritannia under andre verdenskrig.

 

Britene elsker paier, både til hovedrett og dessert. Men i krigsårene var det rasjonering på det meste av matvarer. Det var det vanskelig å få nok mel, smør og sukker til hele paier.

 

Da fikk noen den smarte ideen å smuldre sammen litt smør, mel og sukker og drysse det over frukten. Dermed ble det en eplekake full av smak, med en deilig sprø skorpe på toppen.

 

I tillegg til at den smaker deilig, er også smuldrepai er det letteste man kan finne på å bake. Klarer du ikke det, bør du ikke bosette deg langt unna et bakeri.

 

Siden det brukes mindre mel og fett enn i en del andre kaker kan man jo innbille seg at Apple Crumble er litt sunt… Den er jo full av epler i alle fall! Og smaken er utvilsomt sunn for sjela! Hvis du nå fikk lyst til å forfølge den sunne tankegangen så kan du servere paien med Lett Vaniljekesam ved siden av - det smaker herlig.

 

Hvis du derimot har lyst til å skeie helt ut, noe du sikkert har fortjent, slenger du på en stor klatt med vaniljekrem. Eller vaniljeis. Alt med vanilje passer perfekt til apple crumble.

 

Under finner du en standardoppskrift på Apple Crumble. Men du kan gjerne bytte ut eplene med annen frukt eller bær, eller blande flere slag. Prinsippet blir det samme. Det smaker for eksempel nydelig med litt tyttebær, eller litt rips, sammen med eplene.

 

Hvis du har lyst til å eksperimentere litt, kan du prøve deg fram med mer kreative smaker sammen med eplene. For eksempel noen valnøtter og lønnesirup, eller litt karamell (hakk opp noen Smørbukk og bland inn). Slipp fantasien løs!

 

Men hos meg går det kun i epler om dagen!

 

Vi har flere trær i hagen, nå bugner de av frukt. Vi spiser så mye vi kan, og høster inn til eplemos og tørkede eplechips. Ellers detter de på bakken, og der må de ikke bli liggende! Det har skjedd mer enn en gang at jeg skal til å plukke opp et eple, og vifte bort det som i kveldsskumringen ser ut som et vissent blad, bare for å oppdage at det er en brunsegle! Æsj!!!

 

Jeg hater brunsnegler, og jeg har ingen planer om å fore dem opp! Derfor går jeg en daglig runde for å samle epler, og kverke snegler.

 

Jeg får heldigvis ivrig hjelp av minstemann i familien. Han deltar for tiden i en (høyst uformell) konkurranse i barnehagen om hvem som har turt å holde den ekleste brunsnegla i hånda.

 

På siste foreldremøte fikk jeg den tvilsomme ære å bli utropt til mammaen til den soleklare vinneren. Den barnehageansatte holdt på å brekke seg da hun fortalte om hvordan min sønn hadde sneket seg innpå henne med en slimete brunsnegle som nesten hadde gått i oppløsning.

 

Så jeg sørger for å ha ham under oppsikt når han er med meg i hagen!

Men at han orker å ta i dem er en fordel. Mens han kjapt plukker ti stykker ut av hekken sliter jeg med å få opp et par stykker midt på plenen, med en plantespade som våpen.

 

Når vi har utkjempet kveldens kamp har vi begge fortjent Apple Crumble!

 

Oppskrift på smuldrepai med epler:

 

Alt er ca-mål. En grunn til at denne paien er lett å lage er at det ikke går galt selv om du slurver litt med målene. Den trenger uansett ikke å henge sammen, den skal bare bli søt inni og sprø utenpå (en kombinasjon som ofte sjarmerer).

 

Det eneste du skal passe godt på er steketiden. Den varierer en del fra ovn til ovn. Dessuten varierer den med hvor mye epler du bruker, og hvor saftige de er. Når paien er gylden på toppen, og det bobler i eplebitene, er den ferdig.

 

Du trenger:

300 g. fint hvetemel (bytt evt. ut 50 g med havregryn for en enda sprøere (og sunnere) variant.
175 g. sukker (gjerne uraffinert, mørkt sukker) + et par skjeer sukker til å strø over eplebitene.
Kanel til å strø over eplebitene.
200 g. kaldt smør + litt smør eller margarin for å smøre formen.
3-4 epler delt i biter.

 

Smør en form. Legg eplebiter slik at de dekker formen. Strø over litt sukker og kanel.

Bland sukker og mel. Skjær smøret i biter og ha det i melblandingen. Bruk fingrene til å smuldre det hele sammen.

 

Deretter heller du det hele over eplebitene. Pass på at blandingen dekker eplebitene godt.

Sett formen i ovnen, og stek i ca. 40 minutter. Men følg med, og ta paien ut når den er gylden på toppen.

 

Smuldrepaien er aller beste når den nytes med en gang. Men spar på restene! De kan varmes kort under grillen i stekeovnen når de tas fram igjen.

 

Vel bekomme!

 

 

Mel, sukker og smør smuldret sammen. 

 

 

Eplebiter i smurt form (denne sjarmerende hjerteformen er fra www.bonordisk.no). 

 

 

 

 

Pass på å dekke eplebitene godt med deigblandingen.

 

Jepp, så god at det er umulig å rekke å ta bilde av paien før den er spist opp!

 

 

 

Please reload

Følg
Paulines
Påfunn
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
Tidligere innlegg:

October 11, 2019

December 20, 2016

September 16, 2016

September 6, 2016

August 30, 2016

Please reload

© 2019 Åse Pauline Thirud.

Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now