Fram med vannbøtta!

02.11.2015

Ta jobben med vannbøtta i ettermiddag, så får du en flott hage neste sommer!

 

Høsten har vært fin og solrik over store deler av landet. Det er også meldt om ekstremt lite regn. Det er en ulempe for hagen din.

 

Når det har kommet så lite nedbør er det fare for at plantene i hagen blir for tørre før de går i vinterdvale. Dette gjelder spesielt de vintergrønne plantene og buskene. Vanligvis regner det mye på høsten, slik at uttørking ikke er et problem.

 

Men i høst er det ekstra stor fare for at plantene blir for tørre til å overlever vinteren. Så fram med slanger og bøtter!

 

Jeg pleier også å vanne rosene godt. Det har jeg gjort i noen år nå, og har ved selvsyn sett at det hjelper dem til å holde seg robuste gjennom vinteren. Så gi rosene en rotbløyte også. Da er det langt større sjanse for at de blomstrer villig og vakkert neste sommer.

 

I tillegg bør du pakke godt med kugjødsel rundt røttene før vinterfrosten biter seg fast. Det fungerer som beskyttelse gjennom vinteren, og næring når de våkner igjen til våren.

 

Gjennom vinteren er det ikke nødvendig å pakke inn rosene ytterligere. En del legger gran- og furukvister på bedene gjennom vinteren. Det ser fint ut, men kan være uheldig fordi det gjør jorda surere enn rosene liker. Så det er lurt å holde seg kun til gjødsel.  

 

På senvinteren, i januar/ februar, bør du dekke til plantene med strie. Det er for å beskytte dem mot vårsola, som kan tørke ut rosene. Rosene klarer ikke å ta til seg vann når telen fortsatt ikke har gått. Samtidig er det viktig å komme i gang med vanning tidlig om våren.

 

Når en holder på å gjøre hagen klar for vinteren er det ikke til å unngå at en lurer på hvor kaldt det blir.

 

Blir det ekstremkulde, slik at de skjøreste rosesortene står i fare?

 

Hos meteorologiske fagfolk hersker det uenighet om hvor streng vinter vi har i vente.

 

Meteorologisk Institutt sender de ikke ut varsel om hvor kald og snørik vinteren kommer til å bli, rett og slett fordi de mener at et varsel uansett ville blitt for usikkert. Men andre institutter er ikke like forsiktige.

 

Det amerikanske instituttet Accu Weather har meldt at vi har en rekordkald vinter i vente. På en annen side melder Forskningsinstituttet IRI at de har prognoser som indikerer at vinteren blir varmere enn normalt, i følge Yr.

 

Så vi får vel bare vente og se, og gjøre hagen så vinterklar som vi kan.

 

 

 Gi både roser og vintergrønne planter rikelig med vann om høsten. 

 

 

 

 

 

Please reload

Følg
Paulines
Påfunn
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
Tidligere innlegg:

October 11, 2019

December 20, 2016

September 16, 2016

September 6, 2016

August 30, 2016

Please reload

© 2019 Åse Pauline Thirud.

Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now