top of page

Mattilsynet - tilsyn for tro og tvil

Mattilsynet har nå bestemt at Orkla skal få kalle sin fabrikklagede mat for ”hjemmelaget”. Mattilsynet begrunner avgjørelsen med at de ikke tror at noen tror på at maten er hjemmelaget uansett!

Det er Aftenposten som i dag skriver om avgjørelsen Mattilsynet har tatt. De sitrer fra brevet Mattilsynet har sendt til Orkla: ”Fordi mat laget i private hjem ikke er tilgjengelige på markedet i vesentlig grad, kan vi vanskelig fastslå at en normalt opplyst gjennomsnittsforbruker per. i dag har forventninger til denne type produksjonsmåte.”

Dette er oppsiktsvekkende fra et statlig tilsyn på mange måter:

Ordet ”hjemmelaget” har en betydning, og Mattilsynet har ikke som oppgave å definere nye betydninger av ord i det norske språket. Hjemmelaget betyr det motsatte av fabrikkframstilt. Derfor er det uomtvistelig feil å kalle maten Orkla sender ut for ”hjemmelaget”.

Mattilsynet viser til at det er lite hjemmelaget mat på markedet i Norge, og det stemmer. Men det finnes noe, og de kjemper selvfølgelig en tøff kamp mot en så mektig konkurrent som Orkla (som eier bl. a. Nora, Stabburet, Toro og Grandiosa).

De ekte hjemmelagde produktene må få beholde ordet ”hjemmelaget” for seg selv, som den utmerkelsen det er.

Forbrukerrådet er uenige med Mattilsynet i denne saken. De poengterer at Orkla bruker ordet ”hjemmelaget” fordi det har en salgsfremmende effekt.

Villedende markedsføring er et problem, og da er det trist at et offentlig tilsyn ikke forstår konsekvensen av sin avgjørelse. Eller er det slik at Mattilsynet mener det skal være fritt fram å kalle en vare hva som helst, fordi man ikke tror noen tror på det uansett. Er løgnen bare stor nok, så er det greit for Mattilsynet?

Det er ingen grunn til å tro ”at en normalt opplyst gjennomsnittsforbruker per. i dag har forventninger til ” at det ikke er helseskadelig å røyke. Likevel er det totalforbud i Norge mot å reklamere for tobakk.

Mange aktører, innen ulike bransjer, jobber i dag med å utvikle ærlig markedsføring. I det minste er det fokus på å holde tekstene innenfor det man kan stå inne for. Det er svært betenkelig at dette ikke skal gjelde for mat. Og selvfølgelig er det dypt beklagelig at dette arbeidet motarbeides av et statlig tilsyn.

Undertegnede har i mange år jobbet med tekster innen ulike områder for markedsføring. Mens f. eks. en utvikler at dataprogram finkjemmer egne tekster for å være sikre på at de ikke lover for mye, åpner Mattilsynet for at matfabrikanter kan skrive hva som helst på etiketten for å selge mest mulig.

Orklas hjemmelagde syltetøy er IKKE hjemmelaget.

Jeg lager syltetøy hver høst, med om lag ¼ av den sukkermengden Orklas minst søte syltetøy inneholder. DET er hjemmelaget!

Følg
Paulines
Påfunn
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
Tidligere innlegg:
bottom of page