Kaka over alle kaker

18.12.2015

 

Kransekaka rager høyt over alt annet på bordet, og smaker også overlgent godt! 

 

Det er mye kake i et slikt høyt tårn. Det kan du ha glede av langt inn i det nye året. For kransekaka smaker enda bedre etter en runde i fryseren.

 

Kransekake lages tradisjonelt kun med mandler. Men jeg pleier å blande inn en del hasselnøtter. Ikke mer enn at det fortsatt er den samme kjente smaken på kransekaka, men nok til at hasselnøttene gir kaka en kraftigere smak.

 

For en stor kransekake på 24 ringer trenger du:

350 g. mandler

150 g. hasselnøtter (alternativt kun 500 g. mandler)

500 g. melis

3 eggehviter

 

Slik gjør du:

 

Jeg bruker aldri skoldede mandler. Skallet er med på å fremheve smaken i kaka. Men hvis du ønsker en kake med helt lyst utseende må du skolde mandlene før du setter i gang.

 

Mandelblandingen må males to ganger. Jeg benytter en food processor. Det går veldig mye raskere enn en håndkvern, og resultatet er minst like bra. Noen mener at deigen ikke blir like god å jobbe med hvis man ikke bruker håndkvern, men det er etter min mening ren overtro. 

 

Den andre gangen du maler mandelblandingen i food processoren blander du inn melis samtidig. Ikke ta for mye om gangen, du må dele det inni porsjoner.

 

Så må du blande inn eggehviten. Pisk den først lett med en visp eller gaffel, da er den lettere å porsjonere ut. For det er ikke sikkert du trenger å benytte all eggehviten. Kna inn litt og litt, til du har en fast og litt klebrig deig. Så pakker du den i plast og setter den i kjøleskapet natten over.

 

Det er viktig at deigen får mange timer i kjøleskapet. Hvis ikke vil den ikke bare være umulig å jobbe med, den vil også blåse seg opp alt for mye under stekingen.

 

Neste dag tar du deigen ut av kjøleskapet 10 minutter før du skal bake den ut. Sett ovnene på 150 grader. Kransekakeformene må smøres nøye. Det enkleste er å bruke smørefett på sprayflaske. Ellers kan du bruke f. eks. Bremyk og smøre det i ringene med en finger.  Vær nøye med å dekke godt, ellers går ringene i stykker når du skal ta de ut av formen.

 

Skjer av deler av deigen og begynn å rulle ut pølser som skal stekes i formene. Resten av deigen holder du under plasten, det er viktig at den ikke tørker ut mens du triller ut deigpølser. Trill til pølsene er om lag like tykke som pekefingeren din. De må ikke være så store at de eser sammen i ringene når de stekes.

 

Ringene stekes midt i ovnen i 20-30 minutter. Det varierer fra ovn til ovn, så det er viktig at du følger med. Ringene skal være lett gyldne. De må ikke stekes for mye, for kransekaka skal være myk og seig i midten.

 

Avkjøl ringene litt på rist før du løsner dem forsiktig og tar de ut av formene. Til slutt stabler du opp et flott tårn. Sett kransekaka på et fat med noen tykke brødskiver inni midten, pakker over plast og sett herligheten kaldt til den skal serveres. 

 

Brødbitene holder kaka myk. Dersom den blir stående noen dager må du skifte ut brødbitene jevnlig.

 

Kransekaka holder gjennom romjula dersom den står kaldt. Men husk å putte noen biter i fryseren :)

 

 Trill ut fingertykke pølser og legg i kransekakeformene. Dette er passe størrelse, da blir de maksimalt store uten å feste seg sammen. 

 

 

 

Kransekake med uskoldede mandler og iblandet om lag 1/4 del hasselnøtter.  

 

Du kan pynte kaka med melis, men jeg synes den er best uten mer melis. Det går selvfølgelig an å pynte annenhver ring, for å sikre at det er noen til en hver smak...

 

Når du brekker opp noen av de nederste ringene for å servere kan du også toppe smaken med å dyppe de i litt smeltet sjokolade.

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Følg
Paulines
Påfunn
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
Tidligere innlegg:

October 11, 2019

December 20, 2016

September 16, 2016

September 6, 2016

August 30, 2016

Please reload

© 2019 Åse Pauline Thirud.

Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now