Matpakkeruss? Et godt råd til russeforeldre

07.05.2016

Det kan være morsomt å spise sin mat, når den ligger i pakke og ikke på fat!

 

Vi er midt i russefeiringa, med lange og fuktige netter for russen. Heldigvis får de gode og velmente råd med på veien, fra politi, skole og foreldre. Likevel blir ett, veldig enkelt, råd lett utelatt!

 

Det enkle er ofte det beste, men noen ganger er ting så opplagte at de overses. Jeg snakker om noe av det norskeste norske (akkurat som selve russefeiringa); nemlig matpakka!

 

Ja, nettopp! En skikkelig matpakke er akkurat det russen trenger å få i magen i løpet av natten. Sunne næringsstoffer som hjelper kroppen å takle alkoholen de (enten du liker det eller ikke) inntar.

 

Som russemamma har jeg og russepappa allerede laget matpakke til mange netter ut på ”rulling” med russebussen. Så kom jeg til å spørre min kjære russejente om alle har med matpakker. Da svarte hun ”nei”, og la på en liten latter.

 

De andre på russebussen får også i seg litt mat av og til… de drar innom McDonalds i løpet av natta. Datteren min spiser også der. Likevel er matpakka i lomma vel så populær. Den kan hun spise akkurat når hun vil, når hun kjenner seg sulten.

 

I dagene framover mot 17. mai ”ruller” russen ute i bussene det meste av natta. Det skrives mye om russebusser og russefeiring. Men uansett hva man måtte mene om busser, fester, pengebruk, osv – russen fester videre! I år, som alle år tidligere.

 

Og med mange timers til dels fuktig fest er det viktig med jevnt inntak av mat!

 

Festmat, bokstavelig talt

 

Hvis du lager matpakke til russen er det viktig å huske på hvor og hvordan den skal nytes. Glem matbokser! Det kan være gøy å spise sin mat når den ligger i pakke og ikke på fat*.

 

Russen skal ha det gøy! Hele tiden! Russen skal rulle! De skal danse, hyle, hoppe, snuble og falle (oh, yes, ingen skal ha ren russedress 17. mai). Jeg har både russebarn og barnehagebarn, og eneste forskjellen på dressene er at barnehagedressen får jeg lov å vaske inniblant (les; jeg tar meg lov).

 

Russen setter seg ikke pent ned med serviett i fanget, og nyter en velkomponert matpakke med pent utskjæret paprikabiter.

 

En god, gammeldags dobbel brødskive/ sandwich er lett å holde i hånda; en perfekt løsning. Dersom det blir kjedelig i lengden finnes det andre varianter.

 

Et bra alternativ er brunostboller, som jeg har skrevet om tidligere. (Du finner oppskriften her; http://apthirud.wix.com/paulinespafunn#!Raske-og-gode-matpakker/c1kod/5624c8500cf2c6c6437c73cc).

De kan selvfølgelig fylles med alt mulig, gulost, skinke, fetaost, pølse og tomater, hva som helst. Dersom du baker en stor porsjon, og putter i fryseren, så holder det for mange netter framover.

 

En annen populær variant er tacolefser med enkelt fyll. Unngå masse små biter som lett detter ut. Fyll de med for eksempel skinke, noen skiver med gul ost og et par salatblad, eller med Philadelphiaost og avocado og pepper. Et par slike lefser blir et solid lite måltid.

 

Det gjelder også å avpasse hvor mye mat man pakker til ungdommen. Første natten fikk min datter presentert fem matpakker. Da lo hun, og sa noe sånt som at hun hadde tenkt å komme innom hjemme i løpet av russetiden. Så tok hun med seg to matpakker første natten, mens de tre neste var like fine neste natt.

 

Det er selvfølgelig mange andre muligheter til enkle måltider. Hvis du lurer på om maten er smart å sende med russepoden- eller jenta, så ta en test; skru opp musikken og dans vilt rundt på kjøkkenet med maten i en hånd.

 

God helg og god russeforeldretid!

 

* Knutsen & Ludvigsen skrev «Det er ikke morsomt å spise sin mat, når den ligger i pakke og ikke på fat»

 

 

 

Bildetekst: Matpakker til russen. Bussen til vår datter hadde ”vors” i pappas hage i går kveld. Han lagde da matpakker til hele gjengen, 30 stk. (Foto: Anders Wittemann).

 

Please reload

Følg
Paulines
Påfunn
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
Tidligere innlegg:

October 11, 2019

December 20, 2016

September 16, 2016

September 6, 2016

August 30, 2016

Please reload

© 2019 Åse Pauline Thirud.

Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now