Gratulerer Star Trek!

06.09.2016

I morgen, 8. september, er det stort jubileum for science fiction-fan over hele verden; Star Trek fyller 50 år!

 

Jubileet krones med en ny film som er ute på kino akkurat nå. Det er den trettende i rekken. Den sjette TV-serien kommer rett over nyttår.

 

Selv en tilfeldig Star Trek-titter som meg synes det er gøy å lese om historien til de legendariske science fiction TV-seriene og filmene.  Ikke minst fordi Star Trek visstnok har inspirert, eller forutsett, mange teknologiske innovasjoner.

 

For eksempel nettbrett, smarttelefoner, GPS og USB-minnepinner. Ikke vet jeg hvor korrekt det er, jeg kjenner ikke hele forhistorien til for eksempel iPad. Men det virker sannsynlig, all den tid tilsvarende duppeditter først dukket opp i Star Trek.

 

Star Trek har gått foran også på andre områder; i det å vise toleranse, likeverd og kjærlighet. Det aller første kysset mellom en sort og hvit på amerikansk fjernsyn skjedde i Star Trek.

 

- Noe av det fineste ved å være Star Trek- tilhenger er at det råder en grunnleggende toleranse blant tilhengerne. Liten, stor, rar eller kul, det spiller ingen rolle, sier Ole-Tom Ingebrigtsen, leder i Trekkers Norge.

 

Mannskapet på USS Enterprise har blitt ikoner, som Captain Kirk, hans første offiser Mr. Spock og Dr. McCoy. Star Trek har hatt en rekke kjente gjesteskuespillere på rollelisten; som Whoppi Goldberg, Iggy Pop, Stephen Hawking, Christian Slater, Kirsten Dunst og norske Mona Grudt. Grudt spilte Ensign Graham i den fjerde sesongen av Star Trek: The Next Generation i 1991.

 

- Det var stor stas å få styre The Enterprise sammen med karakteren ”Data”, sier Grudt. – Det var fantastisk å få være en del av en så kjent kultserie. Jeg får fremdeles fanpost av Star Trek tilhengere. 

 

Historien om Star Trek

Star Trek ble skapt av Gene Roddenberry i 1964, og den første serien hadde premiere 8. september 1966. Roddenberry fortsatte å være involvert i Star Trek fram til sin død i 1991.

 

TV-produsenten Lucille Ball lot seg engasjere av Roddenberrys pitch om en ”space western”. Hun presenterte ideen til NBC, som etter noen runder bestilte en full sesong. Dessverre var seertallene til serien dårlig, og det ble ikke mer enn tre sesonger.

 

I løpet av denne perioden kjøpte Paramount Pictures opp produksjonsselskapet til Lucille Ball, hvor Star Trek var en del av porteføljen. De var usikre på hva de skulle gjøre med Star Trek, men en av de ansatte foreslo å selge den som en lisens til lokale TV- stasjoner i USA. Plutselig hadde de solgt 150 lisenser i USA, og etter hvert solgt den til 60 land.

 

Per i dag finnes det tolv filmer og seks TV-serier. I sommer kom den nye kinofilmen Star Trek Beyond, og i begynnelsen av 2017 kommer det, for første gang på 12 år, en ny TV-serie.

 

 

 

 

Mona Grudt som Ensign Graham i Star Trek.

 

Alle bilder copyright Fox- Paramount Home Entertainment.

 

 

 

 

Please reload

Følg
Paulines
Påfunn
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
Tidligere innlegg:

October 11, 2019

December 20, 2016

September 16, 2016

September 6, 2016

August 30, 2016

Please reload

© 2019 Åse Pauline Thirud.

Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now